Teruggave koloniale cultuurgoederen “ongepast”

DEN HAAG (3 februari 2021) – Teruggave van koloniale cultuurgoederen is op dit moment “ongepast”. Dat laat Federatie Indische Nederlanders (FIN) weten in een reactie op de plannen die het kabinet afgelopen vrijdag presenteerde. “Een dergelijk controversieel besluit zou niet door een demissionair kabinet moeten worden genomen” meent bestuurslid Bart Verschoor.

“Ingrid van Engelshoven (OCW) suggereerde eerder nog dat zij zich als demissionair minister enkel bezig zou houden met coronasteun voor de cultuursector en het onderzoek naar nazi-roofkunst. Dat blijkt nu dus toch anders te liggen” aldus Verschoor. Hij vindt dat het kabinet pas op de plaats moet maken en roept de Tweede Kamer op de plannen alsnog controversieel te verklaren. Verschoor hekelt met name de eenzijdigheid van de plannen. “Japanners en Indonesiërs hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap op grote schaal kunst geroofd van (Indische) Nederlanders. Sommige kunstobjecten zijn zelfs in de persoonlijke collectie van Soekarno terecht gekomen. Daarnaast ligt een groot deel van ons VOC-archief al jaren in Indonesië te verpieteren. De plannen van dit kabinet gaan volledig voorbij aan dit onrecht” aldus Verschoor.

Volgens Van Engelshoven is vooral “de oorspronkelijke bevolking van de koloniale gebieden onrecht aangedaan door tegen hun wil cultuurgoederen in bezit te nemen”. De minister wil dat herstellen door, als een land dat wil, cultuurgoederen aan landen van herkomst te retourneren . Het kabinet reageert daarmee op het opmerkelijke advies van de Raad voor Cultuur (RvC) van eind 2020, waarin de regering wordt opgeroepen om door Nederland buitgemaakte cultuurgoederen onvoorwaardelijk te retourneren. Uit nadere bestudering van de plannen blijkt echter dat het kabinet niet alleen ‘geroofde’ koloniale cultuurgoederen wil gaan teruggeven, maar ook cultuurgoederen “die een speciaal cultureel, historisch of religieus belang hebben voor een land”. Daarmee staat in principe alle ‘koloniale’ kunst in Nederland onder druk.

Tags: Ingrid van Engelshovenroofkunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.