Ophef over bizar optreden Koning

DEN HAAG (12 maart 2021) – Cabaretier Martijn Koning heeft met zijn optreden bij Jinek massale kritiek geoogst onder televisiekijkend Nederland. Vooral de opmerkingen over de Joodse achtergrond van de vriendin van Baudet en zijn eigen zogenaamde Indonesische achtergrond schieten in het verkeerde keelgat. “De opmerkingen van Koning zwemen naar racisme en getuigen van weinig historisch besef” laat voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), Hans Moll, in een reactie weten.

Koning refereerde onder andere aan het vermeende antisemitisme bij Forum voor Democratie (FvD) en eerdere uitspraken over de “homeopathische verdunning” van de Nederlandse samenleving. Zo zei hij “Zo meteen word je vader van Menachem of Sarah Baudet en dan voel je je als antisemitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet”. Koning vervolgde door naar de achtergrond van Baudet te wijzen. “Als ik racist was zou ik ook niet op u stemmen. U zegt wel braaf dat Europa wit moet blijven enzo maar u bent zelf behoorlijk homeopathisch verdund met allerlei Indonesisch dna. Racisten hebben misschien een mankement aan hun hersenen maar met hun ogen is niets mis. Stemmen ze u aan de macht, dan wordt iedereen met een zwarte kleur eruit gegooid, maar dan krijgen we ineens heel veel Aziaten hier” aldus de komediant. Baudet verliet daarop de studio.

Koning doet met die laatste opmerkingen ten onrechte voorkomen alsof Baudet Indonesisch zou zijn. Baudet is echter Indische Nederlander. Dat zijn Nederlanders van gemengde komaf met een familiegeschiedenis in voormalig Nederlands-Indië. Deze groep was tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap doelwit, van zowel Japanners als Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse en Europese afkomst. Het is overigens niet de eerste keer dat Koning op dit punt de plank misslaat. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 repte hij ook al over “een half-Indonesische oppositieleider”, terwijl hij Geert Wilders (PVV) bedoelde. Het optreden van Koning zorgde vrijwel direct voor grote kritiek binnen zowel RTL als onder de kijkers van Jinek. Politiek verslaggever Floor Bremer, die ook aan tafel zat, heeft inmiddels op Twitter afstand genomen van Koning.

Update 12 maart 2021 12.30:
In een reactie nemen de redacties van Jinek, RTL en RTL Nieuws afstand van het optreden van Koning. “Voor zowel RTL, de redacties en Eva Jinek zelf is het vrije woord een groot goed, desondanks is ons inziens hier een grens overschreden en distantiëren wij ons volledig van de inhoud van de bijdrage van Koning. In de afsluiting kon hier onvoldoende op worden gereageerd”.

Volgens RTL hebben de redacties de tekst van Koning van tevoren niet-ingezien, terwijl dat normaal gesproken wel zou gebeuren. “Ondanks herhaalde verzoeken van de redactie heeft Martijn Koning de inhoud van zijn bijdrage niet gedeeld. De redactie had hierop de keuze moeten maken om Koning niet op te laten treden. Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd”. Jinek zou Baudet inmiddels excuses hebben aangeboden.

Koning zelf reageerde eerder al op Twitter. Hij spreekt daar de lezing van RTL tegen. “Dit soort stukjes maak ik zonder overleg met de redactie van Jinek. Ik stuur nooit stukjes op van tevoren ter inzage. Dat wil ik niet”. Koning zegt vrij te willen zijn om te kunnen zeggen wat hij wil. “Ik waardeer het enorm dat ik die vrijheid krijg. Ik hoop dat de opwinding nu weer kan gaan over wat er gezegd is aan tafel” aldus de komediant. In het AD noemt Koning zijn optreden zelfs geslaagd.

Tags: Thierry Baudet, Martijn Koning.

53 thoughts on “Ophef over bizar optreden Koning

 1. Ik lees het nu pas. Hoe is het afgelopen?

  Wat een gedoe over het indo of Indonesiër zijn.
  Ik zelf ben Indisch van de 3de generatie en voel me gewoon mens, en vindt het Indisch zijn niets bijzonders.
  Je bent wie je bent en niets anders.

 2. Je gaat niet over de achtergrond van iemand of diens vrouw racistisch lopen doen. Ooit verdiept in het leed van de Indische Nederlanders? Racist die je er bent.

 3. Het gros van de mensen die gereageerd hebben, hebben (als zo vaak )niet goed geluisterd .
  Net als bij een recht zaak moeten alle partijen gehoord worden, en hun woorden op de zelfde weegschaal gewogen worden.
  Dus eerst goed luisteren, en wel, naar het héle verhaal, en dan een conclusie trekken.
  En door weg te lopen, heb je het héle verhaal niet gehoord, laat staan begrepen.
  Maar dat begrijpen heeft Thierry niet zo hoog in het vaandel staan, hij hoort zich zelf zo graag praten.
  Hij gaat een glas wijn drinken, vrijen met, Davide Heijmans en slapen.

  1. Zo te lezen heb jij het niet begrepen gladjakker. Beetje racisme hier goed lopen praten.

 4. Die flapdrol van een Koning kent niet eens het verschil tussen Indische Nederlanders en Indonesiërs. Met z’n half-Indonesische oppositieleider. Vuile huichelaar!

 5. En nu zijn Indische Nederlanders ook opeens Aziaten? Pardon? Wij waren en zijn geboren Nederlanders met nota bene een Nederlands paspoort! Absurde aantijging die Koning hier doet

 6. Petje af FIN. Het gaat er niet om of Indische Nederlanders voor of achter Baudet staan. Het gaat er om dat Indische Nederlanders geschokt zijn door zoveel openlijke haat. Tante Cil

 7. Ik heb veel meegemaakt, maar dit slaat echt alles. Een schande dat Jinek niet live ingreep, maar het gewoon liet gebeuren. En dat gegiechel. En Azarkan die het allemaal fantastisch vond. De racist.

 8. Die engnek van een Koning vindt zijn optreden nog geslaagd ook. Deze haatkomediant toont geen enkel besef en berouw over zijn racistische tirade. Dit moet strafrechtelijk worden vervolgd. Koning moet voor het hekje verantwoording afleggen. Dit is absoluut onacceptabel.

 9. Vandaag weer met mijn opa en oma geskypt. Konings tirade kwam eigenlijk gelijk ter sprake. Verbolgen waren ze allebei over zoveel haat. Het maakt me echt boos dat onze gemeenschap en onze ouderen voorop zo te grazen worden genomen. Ik hoop echt dat jullie aangifte doen. 4e generatie Indische Nederlander

 10. Is dat nu ook al een ‘traditie’? Indische Nederlanders tot op het bot beledigen? Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen hadden we Alexander Pechtold al die Indische Nederlanders zo nodig weg moest zetten als Indonesiërs. Gevolgd door (jawel!) Martijn Koning die Geert Wilders als de “half-Indonesische oppositieleider” aanduidde. En nu weer diezelfde komediant die Thierry Baudet als Indonesiër wegzet. Tegelijkertijd worden onze herdenkingen en monumenten verstoord en vernield door Indonesiërs en pro-Indonesische activisten. Onze overheid weigert de daders te vervolgen. En extreemlinkse pleitten er vorig jaar voor om op onze herdenking op 15 augustus vooral Indonesiërs te herdenken. Wat heeft dit eigenlijk allemaal te betekenen?

 11. Veel dank richting de dames en heren van de FIN dat jullie hiertegen in het verweer komen. Dit is precies zo’n onderwerp waar men zijn of haar politieke voorkeuren op zij moet zetten. Het optreden van Martijn Koning treft ons allemaal. Dit kan en mag nooit normaal worden.

 12. Misselijkmakend. Wij waren en zijn Nederlanders. Weliswaar gemengd, maar Nederlanders. Indische Nederlanders. Dat een ‘cabaretier’ ons dan moet wegzetten als Indonesiërs, teneinde karaktermoord te plegen op een politieke tegenstander, is laag. Heel laag. Het zou redacties van RTL en Jinek sieren als ze excuses zouden aanbieden voor dit onverholen racisme.

 13. Iedereen (zeer terecht) verontwaardigd en boos., maar die Koning was, is en blijft zo en zal dit ook in de toekomst weer doen. Dit is geen cabaretier, maar een zielig mannetje die ten koste van anderen zijn zakken probeert te vullen. Even verderfelijk zijn de mensen die voor een dergelijk “optreden” begrip hebben, want die zijn net zo fout. Dit jongetje mag zich geen cabaretier noemen en zichzelf zeker niet plaatsen in het rijtje échte cabaretiers die Nederland rijk is.

 14. Wat vreselijk sneu, al die mensen die zich hier gediscrimineerd voelen, maar men heeft blijkbaar nul besef van de context. Wat Koning doet is juíst die discriminatie aankaarten door aan te benoemen dat Baudet, die voor een witte samenleving is, zelf ook niet 100 procent wit is.

  En ga vooral aangifte doen, want je eigen discriminatie doet er wel toe, maar alle mensen die Baudet keer op keer racistisch bejegend doen er niet toe. Leef lekker in je eigen hypocriete bubbel verder.

  1. Hoe kom je erbij dat de mensen die Baudet heeft racistisch heeft bejegend er niet toe doen? Wat is dit voor een schertsvertoning? De FIN is toch geen anti-discriminatieclubje? De FIN zegt als onafhankelijke Indische organisatie op te komen voor de belangen voor Indische Nederlanders waar ook ter wereld. Dat doen ze verrekte goed. Daar kan menig Indische organisatie nog een puntje aan zuigen.

  2. Alweer zo’n linkse goedprater,
   Regressief links is een zeer kwalijke haatdragende groep die ten allen tijden met elk middel een ander het zwijgen wil opleggen .Verblind door hun eigen gelijk ,levend in hun Gutmenschen bubbel .Hoezo hypocriet ,jullie hebben het zelf uitgevonden . Walgelijk en gluiperig volk .

 15. Zeer onfatsoenlijk, smakeloos en kwetsend jegens de Indisch-Nederlandse gemeenschap. Na het aanschouwen van onterechte excuses tijdens een staatsbezoek wederom een klap in het het gezicht voor zij die dat niet verdient hebben. Ik heb als 3e generatie Indische Nederlander zeer veel respect voor het standpunt van FIN.

 16. Ik ben geen fan van Baudet, alles behalve, maar wat Martijn Koning bij Jinek deed was ronduit walgelijk. Door Baudets achtergrond erbij te betrekken betrok Koning de hele Indische gemeenschap bij zijn betoog. De suggestie alsof Indische Nederlanders geen Nederlanders maar Indonesiërs zijn raakt kant noch wal en getuigt inderdaad van weinig historisch besef. Het is, mede vanwege de bloedige geschiedenis, uiterst pijnlijk voor Indische Nederlanders om ons af te schilderen als Indonesiërs. Daarmee beledigt Koning niet alleen leden van de Indische gemeenschap, maar pist hij ook over de ontelbare graven van onschuldige burgers die in voormalig Nederlands-Indië levend in stukken zijn gehakt door Indonesiërs. Het zou Koning sieren als hij alsnog zijn excuses zou aanbieden.

 17. Het gaat niet om Thierry Baudet. RTL en Jinek hadden beter excuses kunnen aanbieden aan de Indische en Joodse Nederlanders die Koning op basis van hun “genen”, zogenaamd ten behoeve van een “spiegel'”, buiten de Nederlandse maatschappij plaatste.

 18. Uit de grond van mijn hart wil ik de mensen achter de FIN bedanken. Als Indische Nederlander heb ik mij nog nooit zo beledigd gevoeld als gisteren. Alsof wij geen Nederlanders zijn! Ik ben ontzettend blij dat er eindelijk een organisatie is die gewoon staat voor onze belangen. Ga zo door. Mijn steun hebben jullie.

 19. Jullie zeggen: “Dat zijn Nederlanders van gemengde komaf met een familiegeschiedenis in voormalig Nederlands-Indië.”

  De grootste groep Indo’s heeft inlandse/Indonesische voorouders.
  Waarom ontkennen jullie dit, door te doen of Baudet dus geen Indonesisch dna heeft?

  Daarbij vind ik het walgelijk dat jullie meteen de bersiap erbij halen of dat wat te maken heeft met DNA!

  1. Ontkennen? Hoe kom je daarbij? De enige die iets ontkent is Martijn Koning. Koning doet net alsof Indische Nederlanders eigenlijk Indonesiërs zijn en dus geen Nederlanders. En wat de Bersiap met DNA te maken heeft? Weet je wel wat er tijdens de Bersiap is gebeurd en wie daar de slachtoffers van waren? Dat was een fascistische en racistische afslachting van Indische Nederlanders door Indonesiërs. Zie bijvoorbeeld wat historicus William H. Frederick hierover heeft gepubliceerd: https://www.nu.nl/buitenland/3631162/moord-indische-nederlanders-genocide.html . Wat probeer je eigenlijk te zeggen met je vooringenomen en suggestieve vragen? Als je Indisch bent zou ik me heel hard schamen!

  2. Hoe triest dat Leroy, louter vanwege zijn antipathie richting Baudet, zijn eigen gemeenschap verraad. Hoe diep kan je zinken? Ik getroost mij maar met de gedachte dat elke gemeenschap rotte appels kent.

 20. RTL heeft aangegeven Martijn Koning in de toekomst mogelijk wel weer in te zetten. Je kunt je dan afvragen hoe oprecht het excuus is.

 21. Hallo.. Ik hoop wel dat U weet dat Wij gewone Nederlanders niet zo denken als die gek martijn koning . en ver afstand nemen van zijn uitspraken.

  1. Niet alleen de zg grote grapjas Koning is van zijn stokje gevallen maar ook John van de Heuvel deed nog een duid in het zakje om achter de grote grapjas te gaan staan. Had dit nooit verwacht van John van de Heuvel Voor alle duidelijkheid ik ben geen Baudet aanhanger maar het prijst hem dat hij de grote grapjas de rug tekeer.

 22. Fatsoen en respect was ver te zoeken bij Jinek en Koning. Deze onmenselijke instellingen en uitingen moeten bestraft worden en moeten ook worden uitgeroeid. Jinek was niet is staat om de escalatie te beteugelen. Door de uitlatingen van Koning vind ik dat hij een achterbakse kwibus is, die zich als een imbeciel gedraagt. Wegwezen met hem en nooit meer terugkomen.
  Als Indo zou ik hetzelfde doen als Thierry Baudet. Chapeau en alle lof voor Thierry.

  1. Een aangifte misschien?
   Zeker omdat hij enkele berouw toont.
   RTL sluit niet uit dat zij verder met deze grapjas gaan.
   Dus huilie huilie tranen van Rtl

 23. Dank voor uw standpunt, ik ben erg blij dat de Federatie zich hierover uitspreekt. Ik zapte toevallig langs het programma gisteren en zag hoe al vanaf het begin demonisering (het bashen) en framing werd toegepast. De inhoud van Jinek was slechts een schijnbeweging. De Cabaretier en Jinek waren gister op zichzelf beide een schande voor onze nationale televisie.

 24. “Het is overigens niet de eerste keer dat Koning op dit punt de plank misslaat. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 repte hij ook al over “een half-Indonesische oppositieleider”, terwijl hij Geert Wilders (PVV) bedoelde.” Een recidivist dus.

  1. Hij was (is?) blijkbaar een tekstschrijver voor Jesse Klaver?

   Logisch dan dat die dan in zijn FB (ook) uitspraken doet over de ‘Indonesische cultuur’.

 25. Ik vind het niet charmant wat de Koning deed. Anderzijds heeft Baudet met zijn handelen hier wel aanleiding toe gegeven.
  Apps met racistische inhoud, uitspraken over homeopatische verdunning etc. En dat vanuit zijn rol als politicus!
  Koning was ook niet netjes maar handelde wel als cabaretier hetgeen beduidend anders is. Dat hij zich onvoldoende heeft geïnformeerd over de achtergrond is natuurlijk niet goed maar valt in het niets vergeleken bij die onzin die Baudet serieus de wereld in brengt…..Ze hebben beiden onverwacht het podium opgeëist de een door het Fakenieuws plotsklaps aan te kondigen de ander door de roast onaangekondigd neer te zetten.
  Wat is er gebeurd met respectvolle benadering van je medemens die een andere mening heeft…???

  1. Baudet werd de gehele tijd gebash, men liet hem niet uitspreken, en men herhaalde vele malen het zelfde om hem weg te zetten als rascist.
   Na Pim Fortuin heeft de linkse kliek nog niets geleerd, en U ook niet.
   Het wordt tijd voor omroep ON !!

  2. Dit is precies waar het om gaat. “Apps met racistische inhoud”. Dat klopt dus niet; De huidige JA21 heeft delen van apps gelekt alsof het leek dat Baudet racistische apps verstuurde. Elsevier nam aan dat het waar was en publiceerde dat. Mijn vader is trouwens in Java geboren (ikzelf in Den Haag) waardoor ik me ook beledigd voel door Koning.
   Kijk hier wat Baudet zelf zegt over al die hardnekkige valse beschuldigingen. https://www.youtube.com/watch?v=SeLW8aNUk0A&t=1s.

  1. Mijn steun ook! Als jullie hulp nodig hebben mailen jullie me maar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *