Indische Nederlanders gezocht

DEN HAAG (12 januari 2019) – Federatie Indische Nederlanders (FIN) zoekt op korte termijn Indische Nederlanders die willen meewerken om het Nederlands-Indisch historisch én cultureel erfgoed, door middel van oral history, voor het nageslacht in beeld en geluid vast te leggen. FIN zoekt met name eerste generatie Indische Nederlanders die in het kader van het collectief geheugen willen getuigen over het leven zoals zij dat hebben ervaren in en na voormalig Nederlands-Indië. Het accent zal hierbij liggen op de periode tot aan de Japanse invasie, de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap-periode, de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, de repatriëring naar Nederland en het leven na Indië.

De toenemende aandacht voor Indisch Nederland en voor de verschrikkingen die zij gedurende de Japanse bezetting en Bersiap heeft moeten ondergaan is positief, maar de wijze waarop dat gebeurt niet altijd correct. Steeds vaker trachten politici, ‘experts’ en anderen politiek munt te slaan uit het soms stuitende klimaat van onwetendheid. De authentiek Nederlands-Indische identiteit en geschiedenis staan onder druk. Het echte verhaal van Indisch Nederland wordt meer en meer naar de achtergrond verdrongen. Het is zaak dat tegen deze sluimerende geschiedvervalsing actie wordt ondernomen voordat het te laat is. FIN is verbonden met de Nederlands-Indische geschiedenis en wil deze vastleggen voor het nageslacht.

Bent of kent u een eerste generatie Indische Nederlander? Meld u dan aan voor 28 februari 2019 via dit formulier, of stuur een brief naar Postbus 30, 2501 CA te DEN HAAG. Het project is primair gericht op getuigenissen van eerste generatie Indische Nederlanders, maar biedt daarnaast ook ruimte aan mensen van de tweede, derde en vierde generatie met een verhaal dat kenmerkend is voor Indisch Nederland. Het is tijd dat het echte Indische verhaal wordt verteld!

Meld u hier online aan!

Tags: Tweede Wereldoorlog, Bersiap.