“Mijn familie is in stukken gehakt”

DEN HAAG (15 augustus 2019) – Op 15 augustus 1945 werd Nederlands-Indië bevrijd van de jappen. Voor veel Nederlanders betekende dit geen einde van oorlog. Tijdens de aansluitende Bersiap werden duizenden (Indische) Nederlanders door Indonesiërs gruwelijk afgeslacht, omdat zij Nederlanders waren. Zo ook familie en bekenden van voormalig KNIL-militair Bo Keller. “Mijn familie werd in stukken gehakt en op het strand half begraven” blikt Keller terug.

Bersiap, Maleis voor “Wees paraat” of “Geef acht!”, slaat op de uiterst gewelddadige periode, die volgde op de capitulatie van Japan. Gedurende de Bersiap zijn tienduizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Ook Chinezen, Molukkers en andere etnische minderheden waren de klos, omdat zij werden verdacht Nederlandsgezind te zijn.

Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten.

Tags: Nederlands-IndiëIndonesiëTweede WereldoorlogBersiap, Bo Keller. Lara Nuberg, Jeffrey Pondaag, Michael van Zeijl, De Grauwe Eeuw, Reza Kartosen-Wong, Arjanti Sosrohadikoesoemo, Marjolein van Pagee