Oral history

De toenemende aandacht voor Indisch Nederland en voor de verschrikkingen die zij gedurende de Japanse bezetting en Bersiap heeft moeten ondergaan is positief, maar de wijze waarop dat gebeurt niet altijd correct. Steeds vaker trachten politici, ‘experts’ en anderen politiek munt te slaan uit het soms stuitende klimaat van onwetendheid. De authentiek Nederlands-Indische identiteit en geschiedenis staan onder druk. Het echte verhaal van Indisch Nederland wordt meer en meer naar de achtergrond verdrongen. Het is zaak dat tegen deze sluimerende geschiedvervalsing actie wordt ondernomen voordat het te laat is. FIN is verbonden met de Nederlands-Indische geschiedenis en wil deze vastleggen voor het nageslacht. Dit doet FIN door de getuigenissen van (eerste generatie) Indische Nederlanders voor het nageslacht in beeld en geluid vast te leggen (oral history). Doe ook mee en meld u hier online aan!

07-05-19 Oral history project van start

12-01-19 FIN gaat collectief geheugen vormgeven
12-01-19 Indische Nederlanders gezocht

10 gedachten over “Oral history”

 1. Dit wordt lastig. De Eerste Generatie Indische Nederlanders is minimaal 77 jaar als ze nog leven… Toch ondersteun ik dit project van harte!

  1. Frank Scharff
   Geb.12 juni 1937.in Sumatra.
   In 1942 Jappenkamp Pulau Brayan en v.a.1943 t/m 1946 in Aek Paminte
   Door KNIL en westerling met Ghurga’s uit het kamp gehaald en naar Medan in een soort beveiligd compound onder gebracht.en daarna naar Siam gevogen met.een B25 bommenwerper.

 2. Ik besef terdege dat de eerste generatie (waartoe ik ook behoor- Bjr 1941) nog een belangrijke opdracht hebben t.a.v. het doorgeven van de geschiedenis van de Indo in het algemeen. Ik ben gastspreker op scholen en instellingen om mijn verhaal te vertellen in Nederland maar zelfs ook daarbuiten. Enkele weken geleden (nov 2018) nog aan de Chuo University in Tokio en morgen aan een scholengemeenschap in Belgie. U mag mij dan ook noteren als deelnemer aan uw actie.
  Hoor graag verder van u.

  1. Beste heer Frank even een vraagje; als u Bjr. 1941 tot de eerste generatie behoor. Van welke generatie behoord uw ouders dan??

 3. Onder welke leeftijdscategorie heeft u in gedachten. Eerste generatie Indische-Nederlanders (later de Indo genoemd) zijn volgens mij nog van voor de 2wo. Dus nog van de de Koloniale tijd. En die zijn er niet veel meer.

  1. Beste heer Groenewald,

   Dank voor uw reactie. Onder eerste generatie Indische Nederlanders verstaan wij zij die Nederlands-Indië nog daadwerkelijk hebben meegemaakt. Eerste generatie Indische Nederlanders zijn dan ook van voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het klopt dat deze generatie flink is uitgedund, maar voor een gedegen en feitelijke geschiedvertelling zijn hun getuigenissen cruciaal. Onze zoektocht is dan ook primair op hen gericht.

   Met vriendelijke groet,
   Micha’el Lentze

 4. Misschien moeten jullie een beroep doen op verzorgingstehuizen in de omgeving Den Haag? En waarom hoor ik niks van het Indisch HerinneringsCentrum, of de Stichting 15 augustus?

 5. Leuk initiatief en heel veel succes wens ik jullie toe. Indo’s zijn er nog vol op. Wij praten niet zoveel over onze levens ervaringen. Maar sinds mijn vader overleed in januari 2018 ben ik lid van het maand boekje ” De Indo”. Blijkt enkele decennia te bestaan. Daarin schrijven wij indo’s onze herinneringen/levens gebeurtenissen. Het wordt in leven gehouden door de leden, die schrijven. De administratie zit in Amerika. Het adres is: 19830 Calle Senita, Walnut, CA 91789 , Amerika. Een proef boekje kun je daar aan vragen. Op de website : http://www.deindo.com en emailen: ***@gmail.com. Ze zijn vanaf 1963 bezig en in die boekjes zul je vele verhalen vinden van mensen van het eerste uur en die mogelijk nog leven of overleden zijn. groetjes NS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *