Moll roept op tot “verbale Bersiap”

AMSTERDAM (8 maart 2020) – Hans Moll heeft opgeroepen tot een “verbale Bersiap”. Die oproep deed de voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN) vandaag op de Dam, waar een manifestatie werd gehouden om de Indische Kwestie onder de aandacht te houden.

Moll hekelde de gebrekkige kennis over de geschiedenis van Indisch Nederland. Daarbij stak hij ook de hand in eigen boezem. Volgens Moll zouden “Indische Nederlanders jarenlang te bescheiden, te verlegen en te nederig [zijn, red.] geweest om te zeggen: “Jongens, het was een levensgevaarlijke tijd die Japanse bezetting, zowel binnen als buiten de kampen. Na de bezetting, tijdens de Bersiap werd het zelfs nog gevaarlijker. Daarna moesten we de overtocht naar Nederland betalen en kregen geen salaris of soldij voor de tijd in gevangenschap, en nooit zijn we serieus onderdeel geworden van de Nederlandse geschiedenis”. Hij riep vervolgens op tot een “verbale Bersiap”.

De manifestatie, die is georganiseerd door Indisch Platform 2.0, komt, zo’n twee dagen voor het officiële staatsbezoek aan Indonesië, op een uiterst politiek gevoelig moment. Het is niet de enige reden waarom de demonstratie juist nu plaatsvindt. 8 maart is ook de dag dat Nederlands-Indië moest capituleren voor Japan. Het zou een kantelpunt vormen in de Nederlandse geschiedenis en de start van de Indische Kwestie. Een onderdeel daarvan is het nog steeds niet-betaalde salaris en soldij aan voormalig ambtenaren en militairen. Volgens de Nederlandse Staat zou deze schuld zijn overgeheveld aan de Republiek Indonesië; ten tijde van de beruchte Bersiap de voormalige vijand van Nederland.

Tot ergernis van de rechthebbenden en hun families weigert de Staat tot op heden om te betalen. Om de Indische Kwestie onder de aandacht te blijven houden wordt daarom vandaag opnieuw gedemonstreerd. Vanaf 12.30 uur liepen de deelnemers vanaf het Centraal Station richting de Dam. Bij het monument op de Dam legden zij een krans en bloemen, gevolgd door een minuut stilte. Na afloop daarvan hebben verschillende afgevaardigden het publiek toegesproken. Namens FIN sprak voorzitter Hans Moll, met als centraal thema: de Bersiap. Het geheel is opgevrolijkt door optredens van onder andere de Molukse band Massada.

Tags: Tweede WereldoorlogBersiap, Indische KwestieLara Nuberg, Jeffrey Pondaag, Michael van Zeijl, De Grauwe Eeuw, Reza Kartosen-Wong, Arjanti Sosrohadikoesoemo, Marjolein van Pagee