“Indiëherdenking moet Nederlands blijven”

DEN HAAG (11 augustus 2020) – “De Indiëherdenking is een Nederlandse herdenking en moet dat blijven”. Dat zegt Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN), in een reactie op de bizarre oproep om op 15 augustus Indonesiërs te gaan herdenken.

Tegenover Nieuwsuur laten de omstreden activiste Lara Nuberg, acteur Thom Hoffman en oud-minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot weten dat wat hen betreft de Indiëherdenking zich meer moet richten op Indonesiërs. Ook uitten ze kritiek op symbolen die verwijzen naar het koloniale verleden, zoals de traditionele erewacht door soldaten van het Regiment Van Heutsz. Dat laatste zou volgens hen moeten verdwijnen. De oproep komt zo’n vier dagen voor de herdenking op een gevoelig moment. Moll is dan ook niet te spreken over de oproep.

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Voor (Indische) Nederlanders betekende dit geen einde van oorlog, want – nadat twee dagen later de Republiek Indonesië werd uitgeroepen – brak vrijwel direct de Bersiap uit. Gedurende de Bersiap hebben Indonesiërs circa 5.000 tot 30.000 (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze vermoord, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Tot op heden weigert Indonesië de oorlogsmisdaden te erkennen en daarvoor excuses aan te bieden. De oproep zorgt voor verbijstering onder veel Indische Nederlanders.

Tags: Indiëherdenking.