7 thoughts on “Widodo betuigt spijt voor misdaden, maar ‘vergeet’ Bersiap

 1. Het is teleurstellend en verontrustend om te horen dat de president van Indonesië, Joko Widodo, spijt betuigt voor de misdaden in het verleden, maar daarbij de Bersiap – een van de grootste misdaden uit de moderne Indonesische geschiedenis – “vergeet”. Het ontbreken van erkenning en verantwoording voor deze gruwelijke gebeurtenissen doet afbreuk aan de waardigheid van de slachtoffers en hun nabestaanden.

  Dat Widodo de Bersiap ‘vergeet’ is niet toevallig, want Bersiap-ontkenning is in Indonesië, onder andere dankzij de jaarlijkse Hari Pahlawan, gewoon bon ton. Dit toont een diep verankerde cultuur van onverschilligheid en verdringing aan, waarin de waarheid over het verleden wordt verzwegen en misdaden onbestraft blijven.

  Het is noodzakelijk dat de president en de overheid van Indonesië de Bersiap erkennen en verantwoording wordt afgelegd voor deze misdaden. Nog levende daders zouden moeten worden berecht voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dit is niet alleen belangrijk voor de slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook voor het versterken van de rechtsstaat en respect. Alleen door de waarheid te erkennen en verantwoording te nemen, kan de samenleving verder groeien en het vertrouwen in de overheid herstellen.

 2. Widodo maakt alleen maar excuses voor de Bühne. Het is mensonterend om even maar je excuses te maken voor de afslachting van 6.000.000, mensen in de jaren 60 en ook voor de onderdrukking en uitmoorden van de Papoeaas. Daarbij ook de schandelijke vervolging en moordpartijen op de (Indisch-) Nederlandse gemeenschap tijdens de Bersiap-periode puur uit haat en vergelding, die de Indonesische regering nog steeds niet wilt erkennen. Het komt bij mij over als een excuses gemaakt op het niveau van “sorry dat ik je niet gebeld om de afspraak af te zeggen “. Widodo ga je schamen, zo maak je jezelf er makkelijk van af.

 3. Als ik die foto bekijk bekruipt ook mij het gevoel dat die man best een aardige vent zou kunnen zijn. Tegelijkertijd popt mijn oma in gedachte op die altijd hetzelfde zei over die dolgedraaide pemoeda’s. Stuk voor stuk aardige gasten. Ze regen je alleen wel aan hun bamboestok.

 4. “Zuiver geweten” wat een huichelaar.
  En vervolgens wel gewoon oorlogsmisdadigers zoals Sutomo jaarlijks blijven vereren!!!
  OMONG kosong. Een grote hypocriete nonsense.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.