1 thought on “FIN roept Indonesië op misdaden Bersiap te erkennen

  1. Het aantal van bovengenoemde 15.000 vermisten in de Bersiap-periode (welke periode?) staat in geen verhouding tot de 2.000 vermisten die de onderzoekers Sinke en Captain aangeven in hun boek ‘Geluid van Geweld’ (2022). Nu blijkt uit recent onderzoek dat een grondige verificatie van hun 2.000 vermisten ontbreekt.

    Hoezo?
    Het Rode Kruis hield zich na de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië bezig met Vermisten. Lijsten van Vermisten zijn na de soevereiniteitsoverdracht (1949) opgeslagen in het Nationaal Archief in Den Haag onder nummer 2.19.275.
    Uit verificatie van de bronvermeldingen in het boek ‘Geluid van Geweld’ blijkt nu dat Sinke en Captain dit archiefdeel over de Vermistenlijsten helemaal niet hebben bestudeerd. Hierdoor is de betrouwbaarheid van hun schatting over het totale aantal Vermisten zeer twijfelachtig.
    De discrepantie tussen de beschikbare archiefgegevens en de conclusies van de onderzoekers roept ernstige vragen op over de nauwkeurigheid van hun bevindingen in hun boek “Geluid van Geweld”.

    Een artikel over ‘Vermistenlijsten van het Rode Kruis, een complex beeld’ is te lezen in het net verschenen Bersama Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *