DEN HAAG (23 oktober 2024) – Het pro-Indonesische Indisch Herinneringscentrum (IHC) heeft het Kabinet Schoof om extra subsidies gevraagd, omdat anders financiële problemen zouden dreigen. Onder Indische Nederlanders is de steun voor het omstreden centrum ondertussen ver te zoeken. Grootste kritiekpunt is dat het omstreden centrum in de praktijk niet de Indische gemeenschap dient, maar vooral als dependance van de Indonesische ambassade fungeert.
In een gezamenlijke brief aan de vaste Kamercommissie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) luidden het IHC en drie andere herinneringscentra, waaronder Kamp Vught en Kamp Amersfoort, de noodklok. Volgens IHC-directrice Yvonne van Genugten is de huidige subsidie ontoereikend om de gestegen kosten en de toegenomen vraag naar educatie te dekken. “Met onze beperkte middelen kunnen we maar beperkt tegemoetkomen aan de toegenomen vraag vanuit het onderwijs” aldus Van Genugten. De directrice benadrukt dat het IHC financieel in de knel komt door de stijgende kosten en het gebrek aan indexering van de subsidie sinds 1998.
Niet iedereen zit echter te wachten op meer gelden richting het IHC. Critici wijzen erop dat dit het juiste moment zou moeten zijn om kwaliteitscriteria aan de gelden te verbinden of de subsidiekraan helemaal dicht te draaien. FIN begrijpt die kritiek. “Heel goed dat de regering de teugels met betrekking tot het Indisch Herinneringscentrum aanhaalt, maar nog juister zou zijn als de subsidiekraan volledig wordt dichtgedraaid” aldus een FIN-woordvoerder. De belangenorganisatie wijst er al langer op dat het IHC zich niet inzet voor de Indische geschiedenis, maar met name een pro-Indonesische agenda uitrolt.
Goed voorbeeld is de controversiële tentoonstelling Vechten voor Vrijheid, waarin het Bersiap-geweld door Indonesiërs als verzet werd gepresenteerd, vergelijkbaar met het verzet tegen Nazi-Duitsland en Japan. In werkelijkheid werden tijdens de Bersiap (tien)duizenden (Indische) Nederlanders vanwege racistische motieven door Indonesiërs op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord. Het exacte aantal Nederlandse (burger)slachtoffers dat tijdens de Bersiap is gevallen is tot op de dag van vandaag onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Ook Chinezen, Molukkers en andere bevolkingsgroepen werden slachtoffer, al is onduidelijk hoeveel.
Het linksactivistische en pro-Indonesische weblog Indisch4Ever heeft inmiddels bij monde van Henk Verbaarschott ook gereageerd. Volgens Verbaarschott is het dichtdraaien van de subsidiekraan naar een centrum dat zo weinig respect toont voor slachtoffers van het Indonesisch geweld een slecht plan. In een reactie slaat hij wild om zich heen: “Domheid is van alle tijden, alle culturen, alle etniciteiten”.