Irritatie over beoogde kransleggers 4 mei neemt toe

DEN HAAG (21 april 2021) – Binnen Indisch Nederland is grote irritatie ontstaan over twee personen die tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam een krans zouden moeten leggen. De beoogde kransleggers blijken de Bersiap te ontkennen door – niet Indonesiërs, maar – “het Nederlandse kolonialisme” verantwoordelijk te houden voor de gruwelijkheden. Daarmee is de invulling van de Nationale Dodenherdenking opnieuw omstreden.

Volgens weblog Indisch4Ever zouden Ron Mertens en zijn kleinzoon Stéphan van Beek zijn aangewezen om samen een krans te leggen “voor alle burgers die zijn omgebracht of omgekomen in Azië (…) tijdens en direct na de Japanse bezetting”. Een zeer ongelukkige keuze blijkt nu. Nadat Federatie Indische Nederlanders (FIN) gisteren onthulde dat Van Beek lid is van het radicale Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië, blijkt Mertens op internet niet zelden de Bersiap te ontkennen. Volgens Mertens zouden “300 jaar Nederlands kolonialisme” en de “herbezetting van Indië” de daadwerkelijke verantwoordelijken zijn voor de geweldsuitbarsting tegen veelal onschuldige burgers. FIN sprak de afgelopen dagen met diverse ingewijden die zich not amused tonen en willen dat het Comité 4 en 5 mei ingrijpt.

Op internet lopen de gemoederen inmiddels hoog op. “Geen enkel excuus, geen enkele vergoelijking voor de Bersiapmoorden. Net zo min als er voor de Duitse nazi’s geen enkel excuus is om Joden, zigeuners en ander in hun ogen minderwaardig volk wreed te extermineren. Op 4 mei zal ik als vanouds thuis de bendeira halfstok hangen, maar voor één keer zal ik de nationale herdenkingsceremonie op het buisje niet bijwonen” aldus een woedende Pierre de la Croix in capitalen. Er blijken meerdere Indische families te zijn die zijn boosheid delen. Ook Arthur Olive toont zich kritisch. “Als men zulke mensen als Mertens laat spreken op een herdenking dan is het maar goed ook dat de Bersiap-slachtoffers worden herdacht in alle stilte op een bankje zoals de heer Somers het doet”. De kritiek is soms zo heftig dat die zijn verwijderd, zo blijkt uit screenshots.

Gisteren zorgde het nieuws dat de kleinzoon van Mertens tot een van de beoogde kransleggers behoort al voor verontwaardiging. Hij blijkt namelijk lid van het extremistische dekolonisatienetwerk. Die actiegroep vergelijkt Nederlanders met nazi’s en vindt dat niet Indonesiërs, maar “het Nederlandse kolonialisme” schuldig is aan de wrede moordpartijen op onder andere (Indische) Nederlanders. Volgens de actiegroep hadden Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië bovendien “niets te zoeken”. “Een ergerlijke vorm van victim blaming” zei Moll daarover. Nu blijkt Mertens die standpunten dus te delen. “De vraag of je zulke figuren op 4 mei op de Dam wel een podium moet geven is hiermee alleen maar relevanter geworden. Het leidt af van waar het op 4 mei om 8 uur echt over zou moeten gaan” zegt Moll in een reactie op het laatste nieuws.

Dat de kranslegging door Mertens en Van Beek binnen Indisch Nederland slecht valt is verklaarbaar. Indische Nederlanders hebben zwaar geleden onder de Bersiap, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Het was tegen deze gewelddadige achtergrond dat de regering in 1947 besloot om de Nederlandse Krijgsmacht grootschalig in te zetten in voormalig Nederlands-Indië.

* FIN heeft Indisch respect hoog in het vaandel staan. Daarom hebben wij gisteren, toen wij in het kader van aanstaande kranslegging op 4 mei op De Dam over het lidmaatschap van Van Beek berichtten, uit respect voor zijn grootvader niet zijn naam gepubliceerd. Nu blijkt echter dat de grootvader zelf ook de Bersiap ontkent en dus niet onomstreden is. Mede omdat hun namen inmiddels ook op andere websites te vinden zijn hebben wij hun namen in deze publicatie wel opgenomen.

** FIN heeft het Comité 4 en 5 mei om opheldering verzocht, maar die hebben niet gereageerd.

Tags: Nationale Dodenherdenking.

18 thoughts on “Irritatie over beoogde kransleggers 4 mei neemt toe

 1. Schandelijke bedoening. Alleen André van Duin en de andere kransleggers deden het goed. Maar wat een aanfluiting

 2. Was ik de enige die de rillingen kreeg van die vrouw met haar euritmiebewegingen die ons Indo’s tot Indonesiers bombardeerden? Hoe kan het dat het Comité 4 en 5 mei dit soort teksten, waarmee veel Indische Nederlanders op hun ziel worden getrapt, tijdens de nationale herdenking toestaat? Is dit wat ze bedoelen met diversiteit?

 3. Het is mij een raadsel waarom de Bersiap en de Indonesische veroorzakers en tevens de daders daarvan worden verdoezeld.

 4. Als je zo graag Indonesiërs wilt herdenken kan dat. Doe dat op een andere moment en niet op onze herdenking.

 5. Sneu om te zien hoe ego van deze activisten hen zo parten speelt. Het is tot daaraan toe dat je er zulke verwerpelijke denkbeelden op nahoudt, maar dat je dan ook nog op 4 mei, om 8 uur, op de dam provocatief een krans legt voor Indonesiërs toont aan dat ze geen greintje empathie hebben voor de (Indisch-)Nederlandse. De doden waar het op 4 mei om gaat.

 6. Met stijgende verbazing heb ik gisteren naar de herdenking zitten kijken. Een krans voor Indonesiërs op een herdenking voor Nederlandse slachtoffers… Je moet maar durven. Als klap op de vuurpijl wordt mij ook nog even verteld dat ik als Indo tegenover de ‘Nederlander’ sta door een spoken word artist. Dat meisje had geen flauw benul waar ze het over had. Ik krijg toch steeds meer het idee dat er bij het Comité 4 en 5 mei een stel amateurs werkzaam is.

 7. Wat een gajes. Iedereen heb recht op een mening, maar dit gaat veel te ver. En om dan zo de Dodenherdenking te kapen. Smakeloos

 8. Dit is gewoon sadistisch van het comite. Kransen laten leggen namens én voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in vml Nederlands-Indië, terwijl de kransleggers de Bersiap die daar opvolgde ontkennen en bagatelliseren. Hoe bestaat het?

 9. “Mensen zijn wezens die in analogieën (verbanden zoeken) denken’, zegt hoogleraar filosofie René ten Bos. ‘Ze vergelijken dus alles met alles en hopen daardoor dat dingen zichtbaar worden die anders onzichtbaar blijven. Ook het ergste van het ergste – de Holocaust – onttrekt zich kennelijk niet aan de analogie.’ Omdat het om een ‘even unieke als ongrijpbare misdaad’ gaat, levert iedere vergelijking ermee verontwaardiging op, stelt de voormalig Denker des Vaderlands. Steeds duikt zij weer op: de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Dat Nederlanders juist altijd over WO II beginnen, heeft ook te maken met de specifieke historie van het land. in Nederland is de laatste tachtig jaar niet iets gebeurd met een vergelijkbare impact.’ Het grootste trauma van Nederland is de Holocaust. ‘Kun je een vergelijking maken tussen twee heel erge gebeurtenissen, bijvoorbeeld de Holocaust en de slavernij (of de koloniale tijd)?’, vraagt Ten Bos zich af. ‘Het komt me voor dat iedere vergelijking uiteindelijk miskent dat iedere schanddaad uit de geschiedenis uniek in zijn soort is.’ (Bron: De Volkskrant).

 10. Goed dat jullie nu gewoon naam en rugnummers bekendmaken. Dat Indisch respect is hier overdreven. Het publiek en de Indische gemeenschap voorop hebben recht om van de hoed en de rand te weten. Dit is onacceptabel. Iemand moet voor deze blunder verantwoordelijkheid nemen.

 11. De brutaliteit van deze activisten. En dan zeggen: ja, maar in mijn familie zijn ook slachtoffers gevallen. Kennen ze dan geen enkele schaamte?

 12. Weer een blunder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er moet nu echt een grote schoonmaak komen binnen deze verotte organisatie. Het mag niet zo zijn dat schandalen zo’n belangrijk nationaal gebeuren telkens overschaduwen. Verbeet moet opstappen.

 13. Dit kan echt niet. Het comité moet deze griezels per direct vervangen om nog enige geloofwaardigheid te behouden/herwinnen. Wat een klucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *