Nationale Dodenherdenking 2021

DEN HAAG (4 mei 2021) – Op 4 mei herdenkt Nederland de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zowel in Europa als in Zuidoost-Azië zijn velen omgekomen door vervolging, omdat zij in verzet kwamen, als gevolg van oorlogsgeweld of uitputting. De meeste slachtoffers zijn Joden, die systematisch werden vervolgd en op industriële schaal zijn vermoord.

Het is dit jaar 76 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Door het coronavirus zijn echter vrijwel alle activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag afgelast. Door het coronavirus zijn echter vrijwel alle activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag afgelast. Daarom zal de herdenking op de Dam voor de tweede keer zonder publiek plaatsvinden.

Een select gezelschap woont de ceremonie bij. Naast Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dat premier Mark Rutte, de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet. Dit jaar zal André van Duin spreken. Voorafgaand aan de plechtigheid houdt schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk.

Tags: Tweede Wereldoorlog.