21 thoughts on “Anti-Indisch / Nederlandse activisten halen banden aan

 1. @Balthasar: u stelt: “Geweld? De Indonesiërs hadden het volste recht voor geweld te gebruiken om zich los te rukken van de 350 jaar koloniale onderdrukking.”

  Neem een pemoeda van 14 jaar. Hoelang zou deze dan ‘onderdrukt’ zijn?
  +/- 4 jaar Japanse bezetting
  +/- 4 jaar van baby tot einde peutertijd
  Dan blijven er 8 jaar over, niet 350 jaar.

  Overigens was de status van de Indonesiër aanzienlijk verbeterd tegen het begin van de 20e eeuw ten opzichten van de eeuwen daarvoor. Niet te vergelijken en al helemaal niet “onderdrukt”.

 2. Be prepared, sta paraat, bersiap! Dit zijn binnenlandse terroristen. Ik hou mijn hart vast voor wat er morgen staat te gebeuren, want dat dit overduidelijk met de dodenherdenking samenvalt zegt genoeg.

 3. Wat een gajes. Dit “be prepared” is duidelijk een smakeloze verwijzing naar bersiap. Wat een treurwilgen om telkens zo tegen Nederland en onze slachtoffers aan te schoppen.

 4. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland. Zij hebben al het recht om Anti-Koloniaal te zijn. Kolonialisme is illegaal en valt niet goed te praten in 2022.

  Als Nederlander vind ik dat het koloniale perspectief met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Dus ook het Indisch erfgoed, de Indische identiteit is namelijk een hele koloniale identiteit.

  De ironie is dat Indische mensen dan wel pronken met Indonesisch cultureel erfgoed maar tegelijkertijd geen Indonesiërs genoemd willen worden. Dus wat bedoelen mensen als ze de ‘Indische identiteit’ willen behouden? De koloniale identiteit?

  Daarbij wordt ook nog eens aan culturele toe-eigening gedaan. Men wekt de indruk dat traditionele gerechten als gado-gado en nasi goreng typisch ‘Indisch’ zijn, terwijl het Indonesisch is!

  1. “De ironie is dat Indische mensen dan wel pronken met Indonesisch cultureel erfgoed”. Wat een bizarre bewering. Ik ken geen enkele Indische Nederlander die met het “Indonesische culturele erfgoed” pronkt. Alleen Indo Kesasars en wannabee Indische Nederlanders doen dat, zoals in Nederland levende Indonesiërs. Mensen die niet weten wat Indisch is. Net zoals u dus eigenlijk.

   De Indo-/Indische cultuur is een Nederlandse cultuur. In Nederland doelt men met Indo-/Indische cultuur vooral op de mengcultuur van (Indische) Nederlanders, zoals die is ontstaan in het voormalig Nederlands-Indië, waarin Westerse, maar vooral Nederlandse invloeden zeer dominant zijn.

   In uw reactie miskent u etnische groepen doodleuk hun eigenheid. Een identiteit die door de jaren – in dit geval ruim 350 jaar – is ontstaan. Een krankzinnig standpunt eerlijk gezegd. Zegt u dit ook over het typisch Hollandse gerecht stamppot? ‘Neehoor, stamppot is geen Hollands gerecht, want de de aardappel komt uit Brazilië!’ Misschien zegt u ook wel over de tulp en Sinterklaas dat die eigenlijk uit Turkije komen. Hopelijk ziet u de belachelijkheid van uw standpunt nu zelf ook in.

   Als we naar de Indische keuken kijken dan is die zeker wel anders dan de Indonesische. Allereerst is het eten absoluut niet hetzelfde. Schotelt u mij een Indisch en een Indonesisch gerecht voor, zelfs al hebben ze dezelfde naam, dan proef ik zeer zeker het verschil. Nog los van de typisch Indische gerechten zoals spekkoek of de rijsttafel. Die bestaan niet eens in Indonesië.

   Los van dit alles getuigt uw reactie van een zekere bekrompenheid en een statisch wereldbeeld. U reactie komt ook vrij racistisch over. Uw redenering zou alleen standhouden bij een wereld met “raszuivere” groepen. Gemixte groepen hebben volgens u blijkbaar geen eigenheid en dus geen bestaansrecht. Daarmee staat u behoorlijk ver van de realiteit, want ieder volk is gemixt. Ook de Indonesiërs. Die zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen in wat nu Indonesië heet, maar hebben zich daar met geweld meester gemaakt van het land en de daar al aanwezige bewoners verdreven, met geweld onderdrukt, maar zij hebben zich ook gemixt. Sterker: vooral dat geweld gaat tot op de dag van vandaag door.

   Dit brengt mij op de volgende vraag: Hoe staat u eigenlijk tegenover de de culturele toe-eigening van de islam door de Indonesiërs? Zoals u weet is Indonesië tegenwoordig het grootste moslimland ter wereld. Die religie komt oorspronkelijk uit Arabië. Een nogal prangende vraag dus.

  2. @Balthasar: Je gelooft dit zelf echt? Niet vaak zoveel nonsens in zo weinig regels gelezen

  3. Indo’s, mensen van gemengd Europees/Aziatische afkomst, is geen Nederlandse cultuur maar is koloniaal. En door te zeggen dat het Nederlands is verloochen je de Indonesische kant.

   Er is overigens verder helemaal niks mis met het hebben van een gemengde identiteit, maar het probleem is de koloniale identiteit van bruine gelijkgestelde mensen die Nederland heeft gecreëerd.

   Als gemengde identiteit voelen Indo’s zich geen Nederlanders en geen Indonesiërs, echter, dat gevoel is niet evenwichtig. De Nederlandse kant weegt zwaarder dan de Indonesische kant en dat heeft een reden. Het komt voort uit de koloniale indoctrinatie.

   Volgens mij begrijp je ook niet wat cultureel toeëigenen betekent. Dus volgens jou is de batik zeker ook Indisch, net als nasi goreng en gado-gado hahaha. En de aardappel komt niet uit Brazilië en in Brazilië eten ze geen stamppot. Bovendien is de aardappel (afkomstig uit de Andes) een ingrediënt voor het gerecht en niet het gerecht zelve.

   Geweld? De Indonesiërs hadden het volste recht voor geweld te gebruiken om zich los te rukken van de 350 jaar koloniale onderdrukking. Het is hartstikke goed dat de Nederlanders daar werden verdreven. Nederland had geen recht daar te zijn. Of wil je zeggen dat wij de Duisters ook hadden moeten smeken voor de bevrijding van Nederland.

   En verwar Islam als religie niet met cultuur. Islam is een religie en geen cultuur.

  4. Balthasar is een racist. Dat is wel duidelijk. Me dunkt dat dit soort haatreacties tegen jullie huisregels zijn. Hoe kan het dat dit soort negationisme toch jullie ballotage heeft gepasseerd? Zat er iemand te slapen?

  5. Het zou me niets verbazen als Balthasar een van die griezels op de foto is. Als je zulke waanzin aanhangt moet je wel een zieke geest hebben.

  6. Balthasar schrijft: “Indo’s, mensen van gemengd Europees/Aziatische afkomst, is geen Nederlandse cultuur maar is koloniaal.” U maakt uzelf zo wel erg ongeloofwaardig met zulk radicaal activisme. Gaat u nu voor Indische Nederlanders bepalen of hun cultuur Nederlands is of niet? Onze cultuur is Nederlands, net zoals de cultuur van Brabanders, Friezen, Limburgers, Joden e.d. onlosmakelijk onderdeel is van de Nederlandse cultuur. Dat u ons anno 2022 een niet-Nederlandse identiteit wilt aanmeten en ons zonder meer buiten de Nederlandse samenleving denkt te kunnen plaatsen is wanstaltig.

   In uw visie zou Nederland blijkbaar nog steeds worden bevolkt door Franken, Germanen, Saksen, e.d. en dat zijn dan kennelijk “zuivere” volken van vreemde smetten vrij. Hun culturele gebruiken, taal, geschiedenis e.d. kunnen nooit Nederlands zijn, want uiteindelijk komen ze ergens anders vandaan en dus culturele toe-eigening! Maar wat doen ze dan eigenlijk in Nederland? Al over nagedacht dat ook die volken gewoon gemengd zijn? Uw theorie en wereldbeeld, ik wijs u er nog maar even op, is illusionair en tot op het bot racistisch. Dat u dat zo durft op te typen baart mij ernstige zorgen.

   En dan nog durven schrijven dat Indische Nederlanders hun “Indonesische kant zouden verloochenen”. Nogal een boude bewering die iedere feitelijke grondslag mist. 1 Als iemand zegt dat die Indisch = gemengd is, hoezo verloochent die dan een andere kant? Dat is intrinsiek onmogelijk. 2. Beseft u eigenlijk wel dat een substantieel deel van de Indische Nederlanders helemaal geen Indonesische kant heeft, maar bijvoorbeeld deels Chinese, Maleise of andere Zuidoost-Aziatische roots? Of zijn dat volgens u geen Indische Nederlanders, want met verkeerde “ras” uit voormalig Nederlands-Indië vermengd?

   Oja, dit is nog wel uw meest idiote opmerking: “Als gemengde identiteit voelen Indo’s zich geen Nederlanders en geen Indonesiër”. Een doortrapte poging om bij ‘zoekende’ Indo’s sympathie te wekken. Ik vermoed tevergeefs, want Indo / Indische Nederlander gaat helemaal niet om een ‘gevoel’. Wij ZIJN Nederlanders mede vanwege onze Europese en/of Nederlandse afkomst. Altijd geweest. En ja, zo voelen wij ons ook. En zeker geen Indonesiërs. Dat laatste vonden de Indonesiërs trouwens zelf ook altijd zo. De meest gruwelijke bevestiging kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap toen onder het motto Azië voor de Aziaten en Indonesiërs voor de Indonesiërs alle (Indische) Nederlanders moesten worden afgeslacht. Als ik zo tussen de regels doorlees meen ik ook enige sympathie voor die criminelen bij u te bespeuren. Dat siert u allesbehalve.

   Als u het niet erg vind laat ik de rest van de door u gedebiteerde lariekoek dan ook maar even voor wat die is.

  7. Colonialisme slecht en moet worden uitgeroeid? Wow best geweldadig en achterhaalde leus.. Watvoor hypocriet figuur ben jij dan? Ik woon al 20 jaar op Réunion Island een Franse colonie waar de welvaart en mensenrechten voor de gehele bevolking stukken beter zijn dan voor de meeste Indonesiers.

   Kortom: wat u beweert is compleet achterhaald hypocriet GELUL.

  8. Hallo daar Fin admins:

   BALTHAZAR is een gestoorde RACIST.
   Beter dat iemand aangifte doet tegen die psychopaat die alle Indos wil uitroeien—

  9. Balthasar, het is wel duidelijk dat u een volbloed racist bent. Vreemd is dat u daar openlijk voor durft uit te komen. Verder denkt u in al uw naïeve arrogantie de geschiedenis te kunnen “cancelen”. Gaat u ook alles met tak en wortel uitroeien wat met historisch kolonialisme te maken heeft? Wat de Romeinen, de Spanjaarden en de Fransen in de Nederlanden nagelaten hebben? De naweeën van de Arabische slavenhandel? Of pakweg wat de Indonesiërs in hun opstandige gebieden sinds WO2 nagelaten hebben? Wat een ongelooflijke domheid spreidt u tentoon, hopelijk komt uw verstand met de jaren.

 5. Gaan zij dan praten over
  Merdeka West Papua en de brute onderdrukking en mishandelingen die nu plaatsvinden? of over de proklamassi Republik Maluku Selatan?

  1. Gewoon de link uit de adresbalk kopiëren en dan in de mail plakken

  2. Hou is op hoor Tea. Wat ga je doen janken als je ze op straat ziet staan. Niemand gaat jou iets doen aansteller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *