Lentze: “Comité 4 en 5 mei schoffeert Nederlandse slachtoffers Indië”

DEN HAAG (6 mei 2021) – Het Comité 4 en 5 mei schoffeert Nederlandse slachtoffers uit het voormalig Nederlands-Indië, door de afgelopen Nationale Dodenherdenking een Indonesisch invulling te geven. Dat schrijft Micha’el Lentze, bestuurslid van Federatie Indische Nederlanders (FIN), vandaag bij The Post Online (TPO).

“Dodenherdenking is altijd een zeer beladen moment. Zeker voor Indische Nederlanders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog, binnen en buiten de jappenkampen, zwaar hebben geleden onder Japanse terreur. Voor Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië betekende de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 geen einde aan oorlog. Vrijwel direct volgde de bloedige Bersiap, waarin naar schatting 5 tot 30.000 (Indische) Nederlanders, vanwege hun Nederlandse en Europese afkomst, door Indonesiërs op gruwelijke wijze zijn gemarteld, verkracht en vermoord. 4 mei geeft – net als de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus – daarom veel betrokkenen een dubbel gevoel” schrijft Lentze.

“Helaas blijkt het Comité 4 en 5 mei Oost-Indisch doof voor die gevoeligheden. Indische slachtoffers en hun nabestaanden zijn deze editie ongegeneerd op hun ziel getrapt”. Lentze refereert daarmee onder andere aan twee kransleggers die de Bersiap ontkennen door – niet Indonesiërs, maar – “het Nederlandse kolonialisme” verantwoordelijk te houden voor de gruwelijkheden en de krans voor Nederlandse burgerslachtoffers in Azië uitsluitend voor Indonesiërs neerlegden. “En zo werd 4 mei, dat voor Indisch Nederland heilige waarde heeft, vanwege ‘vernieuwing’ en ‘diversiteit’ een politiek spektakel. Dat het Comité deze weg is ingeslagen is onbegrijpelijk en buitengewoon grievend jegens alle Nederlandse slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië” schrijft Lentze.

Tags: Nationale Dodenherdenking.

12 thoughts on “Lentze: “Comité 4 en 5 mei schoffeert Nederlandse slachtoffers Indië”

  1. Recht uit het hart Micha’el. Moedig dat je deze emotie gewoon onder woorden brengt. We hebben te lang gezwegen. Niks soedah laat maar!

  2. Wat een schandelijke en wanstaltige ‘herdenking’ was dit zeg. Mijn vrouw en kinderen zullen dit theater voortaan links laten liggen. Zijn ze nou helemaal

  3. DIT IS EEN POLITIEKE *STUNT* !!! – De Gelijkgestelde(Europeanen) Indonesiers en andere Gelijkgestelde(Europeanen) Bevolkings groepen in Indonesia – INDO’s(gemend bloedigen) – Zuid Molukers enz.enz. Hebben Geleden en Zijn Slachtoffer geworden van de Revolutie/Bersiap oorlog na De Japanse Bezetting !! Als Men Nederlands Gezind was of de Nederlandse Nationaliteit had …. DAN WAS JE DE L….L – JA! Men Was NIET Veilig Voor De Losgeslagen Bevolking groepen!! En Nederland EN De Nieuwe Republiek INDONESIA Hadden NIET de Nodige daadkracht om dit onder Controle te Houden!! …. JA! Onder Het Koloniale bewind van Nederland en Japan hebben OOK De Indonesiers GELEDEN!! – JA! Het Was Een HEL!! – MAAR!! ….. Waarom Burgers(van Alle groepen)Beroven-Mishandelen-Verkrachten-Vermoorden………?????? – (de suku Cina Indonesia – Arab Hadrami – Armenia – Jahudi – Tugu – Indo’s – Totokers – enz.enz. ?????? …… Ook Indonesia zal Toch eerst moeten erkennen dat Dat OORLOG MISDADEN Zijn ! …. Onze Herdenkingen zijn Voor Alle Slachtoffers/Doden ….JA! WILLEKEUR – Vermoorden van Onschuldigen – JA! Kinderen – Vrouwen – oude van Dagen !! Dit Is Voor Mij NIET te begrijpen en Dan Op een Herdenking de Indonesische aandeel goed keuren en zelfs eerbiedigen……???? – IK GEEF TOE DAT OOK IN INDONESIA TIJDENS DE OORLOG en REVOLUTIE/BERSIAP VEEL Slachtoffers gevallen Zijn ….. WILLEN WIJ DIE ALLEN HERDENKEN ????? OK! Dan Van Beide Kanten !! JA! Hier In Nederland maar dan Ook In Indonesia!!!

    1. De indoloog Jan A. Somers verklaart de bersiap als een periode waar – in verband met de overgave van Japan in 1945 – sprake was van hongersnoden en werkloosheid. “Arm, hongerig fabrieksproletariaat werd door de pemoeda’s opgefokt tot vrijheidsstrijders. En als bij die plunderingen de eigenaren, voornamelijk (Indo)Europeanen, in de weg stonden, waren die op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Plunderen, geen genocide of haat. Het waren de bewoners/eigenaren die nog thuis waren, en zo de plunderaars in de weg stonden. Vandaar de moordpartijen. Bersiap was voor velen de enige mogelijkheid nog aan voedsel te komen via plundering. En wat doe je dan? Daarnaast opgehitst tot mata gelap (buiten zinnen)! Ja, opgehitst ook tot stormloop op de schietende Britse militairen. Die hoefden met hun stens niet eens te richten, elke kogel was raak. Die grote Indonesische verliezen zijn goed te begrijpen! Uit de slappe pols zeg ik altijd: tien Indonesische doden tegen een Brits-Indiër. Bersiap wordt door ons ervaren als een enorme aanslag op de Nederlandse en Chinese) bevolking. Maar denk ook aan de enorme aantallen Indonesische slachtoffers van die ophitsing!”

  4. De comité 4 en 5 mei mogen zich wel diep schamen zelfs kinderen en baby’s hebben de Indonesiërs omgebracht laat staan de Indische vrouwen verkracht en vermoord tijdens de bersiap, daar kan ik helemaal geen respect meer voor hebben aan deze comité

  5. Laf dat ze niet reageren. Dat wentelen in eigen gelijk en ‘enthousiaste’ reacties toont aan dat ze er alleen maar voor hun eigen ego zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *